26 czerwca 2025

Jak zdrowo się odżywiać podczas urlopu?

Urlop to wyczekiwany czas przez większość pracowników. Jest to moment na odpoczynek, zajęcie się swoimi ulubionymi aktywnościami i zresetowanie myśli kłębiących się w głowie. Dla niektórych wakacje mogą się jednak kojarzyć ze stresem. Liczenie kalorii, utrzymywanie diety oraz zakazywanie sobie niektórych potraw czy produktów w tym czasie może okazać się szczególnie frustrujące.
Kobieta w basenie podczas jedzenia

Spis treści

  1. Zdrowa relacja z jedzeniem
  2. Na co przede wszystkim zwrócić uwagę?
  3. Co zrobić po urlopie?

Zdrowa relacja z jedzeniem

Wyjazd na wakacje może być zmorą i wywoływać stres wśród osób będących na wszelkiego rodzaju dietach. Nieczęsto w tym czasie pozwalamy sobie na więcej. Warto w tym jednak znaleźć równowagę, aby nie porzucać w tym czasie wszystkich zasad zdrowego żywienia. Nie oznacza to, że trzeba też przy tym rezygnować z lokalnych przysmaków. Podczas pobytu we Włoszech aż trudno powstrzymać się od spróbowania makaronu, czy pizzy. Ich jedzenie jest też elementem doświadczeń podczas wycieczki. Nie ma sensu z nich rezygnować i dzielić produkty na „zdrowe” i „niezdrowe”. Nic w tym dziwnego, w końcu urlop jest od tego, aby odpoczywać, a nie się dodatkowo stresować. Dążmy do tego, aby budować zdrową relację z jedzeniem na co dzień. W ten sposób jakiekolwiek wyjazdy, czy niespodziewane wyjścia, spotkania nie będą powodem do stresu. Prawidłowo zbilansowane posiłki dadzą nam też siłę do skorzystania ze wszystkich wakacyjnych aktywności. To w końcu źródło energii do korzystania z urlopu na 100%.
 

Na co przede wszystkim zwrócić uwagę?

  1. Spróbuj znaleźć równowagę – urlop to nie czas na zakazy, ale warto próbować lokalnych specjałów z głową. Przede wszystkim postaraj się zadbać o dużą zawartość warzyw na talerzu. Podczas wakacji all-inclusive czy wizyty w restauracji do posiłku zawsze dokładaj warzywa, surówkę czy świeże owoce. Jeżeli masz taką możliwość, wybieraj też pieczywo pełnoziarniste. W ten sposób dostarczysz sobie więcej składników odżywczych i witamin, nie rezygnując przy tym z potraw, które chciałeś/aś spróbować. 
  2. Postaw na sezonowe warzywa i owoce – ta zasada obowiązuje nie tylko podczas wakacji w Polsce, ale też za granicą. W krajach tropikalnych, czy południowych niektóre owoce mogą być dużo bardziej soczyste, czy aromatyczne. Nie tylko będziemy mieć dużo przyjemności z ich jedzenia, ale też dostarczą nam wielu witamin.
  3. Zadbaj o odpowiednie nawodnienie – na wakacjach nie zapominaj o piciu wody. Postaraj się, żeby Twoja codzienna dawka płynów nie składała się wyłącznie ze słodkich napojów czy drinków. Dla bezpieczeństwa podczas różnych aktywności warto też ograniczyć alkohol. O nawodnienie szczególnie pamiętaj w krajach, w których panuje wysoka temperatura, oraz podczas długich wycieczek. W tym przypadku szczególnie ważne jest, aby nie dopuścić do odwodnienia.
  4. Na całodzienne wycieczki zabieraj pełnowartościowe przekąski – zamiast słodkich batonów warto postawić na batony proteinowe i zbożowe; do kanapek z szynką i serem dodaj warzywa. Podczas takich wycieczek dobrze sprawdzą się owoce, czy orzechy. W wielu sklepach można znaleźć owoce w pojemnikach, już pokrojone, umyte i gotowe do spożycia.
  5. Nie bój się próbować nowych smaków – urlop to bardzo dobry moment na spróbowanie nowych produktów, potraw, czy nieoczywistych kombinacji smakowych. Warto z tego skorzystać, bo kto wie, może coś stanie się w ten sposób elementem naszych codziennych posiłków.
  6. Patrz na skład kupowanych gotowców – ta zasada dotyczy przede wszystkim urlopów spędzanych na łonie natury, campingach, czy długich wycieczek górskich. Kupując gotowe posiłki np. zupki, potrawy w proszku warto patrzeć na ich skład i je porównywać, aby wybrać jak najlepszy. Zadbajmy, aby nawet w takich warunkach pojawiały się w posiłkach warzywa i owoce. 
  7. Zadbaj o urozmaicenie na ognisku – w tym przypadku również postarajmy się, aby poza kiełbaską i pieczywem na talerzu pojawiła się sałatka warzywna. Z bułeczki czosnkowej zrób bruschettę, dodając na jej wierch świeże pomidory i zioła. Zamiast pszennego chleba wybierz pełnoziarnisty lub bułki graham. 
  8. Zwróć uwagę na regularność posiłków – podczas wakacji, przede wszystkim all-inclusive, bardzo łatwo wpaść w koło ciągłego jedzenia, ze względu na nieograniczony dostęp do jedzenia. Dla zdrowia naszych jelit i dobrego funkcjonowania organizmu warto jednak robić regularne przerwy. W ten sposób nie dopuścimy też do przejedzenia i będziemy mieć więcej „miejsca” na spróbowanie lokalnych potraw.
  9. Jeżeli masz możliwość, część posiłków przygotowuj samemu – niekiedy wynajmowane apartamenty są wyposażone w aneks kuchenny, a pokoje w pensjonatach mają dostęp do wspólnej kuchni. Warto korzystać z takich udogodnień i przygotowywać śniadania czy kolacje samodzielnie. W ten sposób możemy sami kontrolować skład posiłku i zadbać o uzupełnienie codziennych porcji warzyw i owoców. Poza tym wspólne przygotowywanie, a następnie spożycie posiłków z rodziną czy przyjaciółmi może być dodatkową atrakcją i możliwością na miłe spędzenie czasu.
  10. Nie zapominaj o aktywności fizycznej – pływanie w morzu, basenie, siatkówka na plaży, czy całodzienne zwiedzanie miasta to świetna okazja do poruszania się i dobrej zabawy podczas wakacji. Zamiast całodziennej kąpieli słonecznej na leżaku, warto zaplanować spacery do pobliskiego miasta, czy po plaży. Warto również korzystać z aktywności sportowych, czy animacji oferowanych przez niektóre hotele.

Co zrobić po urlopie? 

To, co się stało na urlopie, zostaje na urlopie. W przypadku jedzenia można się z tym odrobinę zgodzić. 😉 Nawet jeżeli nie udało Ci się stosować do wszystkich wskazówek, lub czujesz, że wszystko wymknęło Ci się spod kontroli, postaraj się nie wpadać w wir wyrzutów sumienia. Lepiej wrócić do swoich dotychczasowych nawyków oraz skupić się na wszystkich korzyściach, płynących ze zdrowej relacji z jedzeniem. Spójrz wstecz, co Twoim zdaniem warto doszlifować w wakacyjnych nawykach żywieniowych, a na przyszłym urlopie spróbuj to poprawić. Jedzenie jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, dlatego nie powinniśmy go traktować jako coś, na co musimy sobie zasłużyć, czy się karać za jego nadmiar. Dlatego wszelkiego rodzaju głodówki, diety sokowe czy bardzo intensywne treningi jako detoksy pourlopowe nie są wskazane. 
 
Jeżeli czujesz, że żywienie na wakacjach jest dla Ciebie zbyt dużym wyzwaniem, warto skorzystać z pomocy dietetyka, psychodietetyka czy psychologa. Po rozmowie specjaliści przedstawią indywidualnie dostosowane pod Twoje potrzeby rozwiązania. Nie bój się prosić o pomoc.
Zamknij