29 grudnia 2022

Karnawał w zdrowym stylu

Dietetyk kliniczny
Początek nowego roku to często czas nowych postanowień i wprowadzania zmian w życiu. Nie da się ukryć, że jednym z częstszych wyzwań jakie sobie stawiamy jest zdrowa dieta czy też zrzucenie kilku kilogramów. Pełni motywacji 1 stycznia, niedługo potem zderzamy się jednak z …okresem karnawału. Imprezy i spotkania towarzyskie kuszą, aby zrezygnować z postanowień i utrudniają ich dopilnowanie. Czy da się to połączyć - być na diecie i korzystać z karnawału?
dieta na na karnawał

Spis treści:

1. Karnawał to szaleństwo również w kuchni

2. Puste kalorie

3. Ostatnie dni karnawału

 

Warto pamiętać, że  zmiany w sposobie żywienia będą trwałe i efektywne tylko wtedy, jeśli będą również możliwe do realizacji. Zakładając zbyt duże restrykcje, jest większe ryzyko poniesienia porażki. Elastyczność i godzenie się na odstępstwa daje możliwość na długotrwałe wytrwanie w postanowieniach. Zmiany nawyków żywieniowych powinny być procesem, w którym jest miejsce na święta, okazje i m.in. karnawał bez wyrzutów sumienia. Dlatego zamiast rezygnować z imprezy w tym czasie, warto raczej zmienić do niej podejście i zaskoczyć gości nie tylko oryginalnymi, ale również pysznymi i zdrowymi przepisami. 
 

Karnawał to szaleństwo również w kuchni

Imprezy karnawałowe to idealny moment na wypróbowanie nowych przepisów i przetestowanie nietradycyjnych połączeń. Warto przygotować coś innego niż klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. Nikogo już nie zachwycają suche, słone przekąski typu paluszki i chipsy. Oto kilka przepisów, które zadziwią smakiem i połączeniem składników. 
 

Chrupiąca sałatka z burakiem i pomarańczą z pokruszoną fetą

Składniki:
  • Roszponka, 4 garście 
  • Buraki gotowane, 4 mniejsze sztuki
  • Pomarańcza, 1 sztuka
  • Pomidorki koktajlowe, około 10 sztuk
  • Cebula szalotka, 1 sztuka
  • Ser feta, 1/2 opakowania
  • Orzechy włoskie lub pecan, 2 łyżki 
Sos:
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska, 1 łyżeczka
  • Miód, 1 łyżeczka
  • Sól, szczypta
  • Pieprz świeżo mielony, szczypta
Ugotowane buraki pokroić na cienkie plastry, pomarańczę obrać ze skórki i części białej błonki również pokroić na cienkie plastry, jeśli jest duża można przekroić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe po umyciu kroimy na połówki, a cebule w drobne piórka. Umytą i osuszoną roszponkę (lub inna ulubioną sałatę) ułożyć na płaskim talerzu, a na niej układać plastry buraków na przemian z plastrami pomarańczy, pomiędzy dokładając pomidorki i cebulkę szalotkę. Przygotowany ser feta delikatnie pokruszyć widelcem i posypać nim wierzch sałatki. Orzechy włoskie lub orzechy pecan przekroić na nieco mniejsze kawałki i krótko podprażyć na suchej patelni. W tym czasie dokładnie połączyć składniki sosu za pomocą małego słoika - robiąc z niego shaker. Dodać na talerz ze składnikami podprażone orzechy oraz polać przygotowanym sosem. 
Smacznego!
 

Kolorowe finger food na patyku

Składniki:
  • Melon, 1 sztuka
  • Małe kulki ser mozarella, opakowanie
  • Pomidorki koktajlowe, 15 sztuk
  • Bazylia, listki
  • Oliwki zielone, 15 sztuk
  • Zielony, długi ogórek, 1 sztuka
  • Cebulka konserwowa, 15 sztuk
  • Plastry szynki dojrzewającej (opcjonalnie), 7 plastrów
  • Dłuższe wykałaczki, 15 sztuk
Melona przekroić na pól i przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki z owocu (ostatecznie nada się również zwykła łyżeczka, ale kulki nie będą idealnie kształtne). Ser mozzarella w kuleczkach odsączyć z wody, pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Odlać wodę z oliwek i cebulek. Ogórka zielonego pokroić na cienkie plastry wzdłuż (można użyć nożyka do sera), plastry szynki (jeli używamy) przekroić na mniejsze kawałki. Na każdy patyk nadziewać po kolej: kulkę melona, połówkę pomidorka, mozzarellę, zwinięty plaster ogórka, drga połówkę pomidorka, cebulkę, plaster szynki, listek bazylii i cebulkę. Zrobić tak z resztą wykałaczek. Gotowe przekąski można położyć na talerzu lub włożyć do szklanek, aby można było je ładnie wyeksponować na karnawałowym stole. Ostatecznie składniki można zmienić według własnych preferencji. 
Smacznego!
 

Puste kalorie… 

Będąc w temacie karnawału, warto również wspomnieć o alkoholu, który często jest składnikiem kolorowych drinków. Nie bez przyczyny mówi się, ze są to puste kalorie. Co to oznacza? Alkohol ma dość wysoką kaloryczność - dostarcza, aż 7 kcal w 1g ( podczas gdy białka i węglowodany jedynie po 4 kcal/1g ). Niestety prócz energii, produkty alkoholowe nie dostarczają nam żadnych wartości odżywczych - mają bardzo niską zawartość witamin czy też składników mineralnych. Dodatkowo, często zwiększają apetyty i ochotę na słone i słodkie przekąski, co utrudnia wytrwanie w naszych postanowieniach. Podczas karnawału nie zapominajmy o umiarze i starajmy się ograniczać rownież słodkie, gazowane napoje. 
 
Nazwa „Poncz” pochodzi od hinduskiego słowa „Ponca” czyli pięć - to pierwotna ilość składników użytych do zrobienia tego napoju. Można go podawać w wersji na ciepło lub zmrożonej. Tu nie ma sztywnego przepisy, należy bawić się połączeniem składników i ich proporcjami.
 

Orzeźwiający cytrusowy poncz z granatem (bez alkoholu)

Składniki:
  • Herbata owocowa, 1 litr
  • Woda mineralna, 1 litr 
  • Pomarańcze, 2 sztuki
  • Grejpfruty, 2 sztuki
  • Cytryny,  sztuki
  • Limonka, 1 sztuka 
  • Granat, 1 sztuka
  • Miód, 2 łyżki 
  • Świeże gałązki rozmarynu, 2 sztuki
Wszystkie cytrusy dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, gdyż będziemy używać ich ze skórką. Oczyszczone owoce cytrusowe pokroić na plastry, większe - pomarańcze i grejpfruty na mniejsze kawałki. Zaparzoną owocową herbatę (wybór zależy od preferencji smakowych, pasować będą herbaty z owoców jagodowych) wlać do dużego naczynia typu waza. Dodać pokrojone owoce, wrzucić kilka porwanych na mniejsze kawałki gałązek rozmarynu i wlać wodę mineralną. Wyciągnąć ze skórki i oczyścić pestki granatu, również wrzucić do ponczu. Po lekkim ostygnięciu mieszanki można dodać do smaku miód i dokładnie wymieszać. Poncz podawać według uznania na ciepło lub na zimno z kostkami lodu. 
Smacznego!
 

Ostatnie dni karnawału… 

czyli „Ostatki” - to czas, który większości z nas kojarzy z pączkami. Należałoby zatem przygotować również coś na słodko. Warto wybrać przepisy pieczone zamiast smażonych w głębokim oleju, a cukier w przepisach można śmiało wymienić na ksylitol  (zamieniamy w proporcji 1:1) lub erytrol (zmieniamy w proporcji 1:1,3 ponieważ jest on 30% mniej słodszy od cukru białego). Podczas zamiany dobrze wiedzieć, że ksylitol i erytrol nie będą się nadawały do wyrośnięcia drożdży w ciastach drożdżowych - tu należy użyć cukru zwykłego. 

Serowe ciasteczka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:
  • Mąka pszenna, pełnoziarnista, 200g
  • Masło, 200g
  • Twaróg półtłusty, 200g
  • Jabłka, 3 sztuki
  • Cukier ( można wymienić na ksylitol lub erytrol), 80g
  • Cynamon, 4 łyżeczki
Mąkę, cynamon (3 łyżeczki) i cukier (lub jego zamiennik) siekamy na stolnicy z masłem, dodajemy ser i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na około 45 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na półksiężyce, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko posypujemy pozostałym cynamonem. Po czasie wyjmujemy schodzone ciasto i wałkujemy je na stolnicy na cienkie około 1 cm płaty, w których wycinamy kółka przy pomocy małej szklanki. Do każdego kółka z ciasta wkładamy półksiężyc z jabłka i składamy jak pierogi, jedynie lekko sklejając jego boku aby się domknęły. Nie muszą być szczelnie zawinięte, w trakcie pieczenia naturalnie ujawnią środek z jabłkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na około 25-35 minut. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce i posypujemy dodatkowa porcją cynamonu. 
Smacznego!