05 stycznia 2022

Czosnek i jego właściwości

Doktor nauk o zdrowiu
Czosnek jest niekwestionowanym liderem wśród roślin o właściwościach leczniczych. Ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, jest naturalnym antybiotykiem, pomaga w zwalczaniu infekcji.
czosnek-i-jego-wlasciwosci

Czosnek jest niekwestionowanym liderem wśród roślin o właściwościach leczniczych. Ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, jest naturalnym antybiotykiem, pomaga w zwalczaniu infekcji. Jest źródłem prowitaminy A, witaminy B, C, soli mineralnych m.in.: potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz mikroelementów takich jak kobalt, chrom i nikiel. Za specyficzny aromat czosnku odpowiada przede wszystkim allicyna, która również wspiera jego prozdrowotne właściwości.  

 

Spis treści:

Właściwości lecznicze czosnku

  • Zwalczanie infekcji.
  • Działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
  • Wspomaganie trawienia.
  • Działanie przeciwmiażdżycowe.
  • Wzmocnienie odporności.
  • Obniżanie ciśnienia krwi.
  • Zwalczanie pasożytów jelit.

Zwalczanie infekcji

Czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Przede wszystkim za sprawą lotnych związków siarki i olejków eterycznych. Czosnek stosowany podczas przeziębienia ułatwi odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzeje, wzmocni potliwość, a także udrożni drogi oddechowe. Pamiętajmy, że jeżeli pomimo stosowania naturalnych metod walki z infekcją, objawy nie przechodzą należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który oceni prawidło stan zdrowia oraz zleci dalsze postępowanie. 

Działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne

Olejki eteryczne, zawarte w czosnku, bogate w związki siarki stanowią naturalny antybiotyk, niszczący niebezpieczne bakterie – takie jak gronkowiec złocisty czy paciorkowiec. Dodatkowo czosnek nie uszkadza naturalnej flory bakteryjnej. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.

Wspomaganie trawienia

Czosnek wspiera pracę układu pokarmowego. Przyspiesza i wspomaga wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, zapobiega powstawaniu wzdęć.

Działanie przeciwmiażdżycowe

Czosnek posiada właściwości przeciwzakrzepowe, podobnie jak aspiryna, zmniejsza lepkość krwi. Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, w wyniku czego można zapobiec zawałowi serca i udarowi. Czosnek dodatkowo zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, usprawniając przepływ krwi.

Wzmocnienie odporności

Czosnek wspiera organizm w oczyszczaniu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne oraz łagodzi przebieg infekcji.

Obniżanie ciśnienia krwi

Czosnek nie tylko działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, ale jeszcze hamuje enzym ACE, zaangażowany w regulację ciśnienia krwi.

Zwalczanie pasożytów jelit

Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom.

Kiedy warto sięgnąć po czosnek

  • W profilaktyce i przebiegu przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych.
  • U osób dorosłych profilaktyczne stosowanie czosnku może zmniejszyć częstość przeziębień.
  • W leczeniu zakażeń w obrębie jamy ustnej. 
  • Zaobserwowano, że po zastosowaniu wyciągu z czosnku w formie płukanki, znacznie obniża się ogólna liczba bakterii występujących w ślinie oraz bakterii patogennych dla przyzębia.
  • Wspomagająco w zakażeniach bakteryjnych przewodu pokarmowego człowieka. 

Jak jeść czosnek

Czosnek najlepiej jeść świeży - siekany, przeciśnięty przez praskę czy pokrojony w plasterki, jako dodatek do wielu potraw. Jednak dla tych osób, które chcą korzystać z właściwości czosnku, ale nie przepadają za jego mocnym aromatem, jest wiele sposobów na pozbycie się zapachu lub jego zniwelowanie. Jednym z nich jest ugotowanie ząbków przez około 2-3 minuty. Nieprzyjemny zapach usuwa również dodana do czosnku zielona pietruszka, ziarna palonej kawy, jabłko, tymianek, mięta lub seler.

Alternatywą dla świeżego czosnku mogą być suplementy diety zawierające czosnek. Tabletki czosnkowe to leki roślinne stosowane profilaktycznie i wspomagająco w łagodnych infekcjach górnych dróg oddechowych. Tego typu preparaty występują również w formie bezwonnej, dzięki temu, że do produkcji używany jest czosnek w formie alliny i enzymów czosnkowych, co niweluje nieprzyjemny zapach. Czosnek często dostępny jest także w preparatach zawierających olej z wątroby rekina, olej z nasion czarnuszki siewnej, olej z nasion wiesiołka czy olejek z Krokosza barwierskiego, które są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Kapsułki czosnkowe wspomagają system immunologiczny organizmu w obronie przed drobnoustrojami i szkodliwymi mikroorganizmami takimi jak bakterie i grzyby.

Przepis na syrop z czosnku

Składniki: 2-3 główki czosnku, 2-3 cytryny, 5 łyżek miodu, szklanka wody.

Przygotowanie: 

  1. Czosnek należy obrać, a następnie przecisnąć przez praskę.
  2. Z cytryn należy wycisnąć sok i usunąć pestki.
  3. Następnie wymieszać przeciśnięty czosnek i cytrynę. 
  4. Dodać miód i ponownie wymieszać.
  5. Dolać wodę i wymieszać.
  6. Odstawić na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce.
  7. Po tym czasie należy przelać syrop do butelki i przechowywać w lodówce.