14 grudnia 2020

Cukrzyca w pandemii

PZU Zdrowie
Cukrzyca to pierwsza na świecie choroba niezakaźna, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za epidemię. Z roku na rok, coraz więcej Polaków mierzy się z tym schorzeniem. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia, w Polsce w 2014 roku na cukrzycę chorowało 2,55 mln osób, natomiast w 2018 roku liczba ta wzrosła do 2,86 mln. Większość chorych to dorośli po 55 roku życia, wśród nich także dzieci i młodzież – 22 tys., co stanowiło 3,2 promila populacji nieletnich. Wzrost zachorowań na cukrzycę spowodowany jest przede wszystkim złymi nawykami żywieniowymi i brakiem aktywności fizycznej. W związku z trwającą epidemią COVID-19 Polskie Towarzystwo Diabetologiczne przygotowało informator dla osób chorych na cukrzycę.
cukrzyca w pandemii

Dlaczego chorzy na cukrzycę powinni jeszcze bardziej dbać o swoje zdrowie w czasie epidemii COVID-19

Z przeprowadzonych badań wynika, że chorzy na cukrzycę  mają większe ryzyko cięższego przebiegu COVID-19 i rozwoju ciężkich powikłań. Im dłuższa historia cukrzycy, tym łatwiej o jej powikłania. Niektóre z nich np. niewydolność nerek czy udar mózgu na tyle pogarszają ogólny stan zdrowia, że leczenie COVID-19 może być trudniejsze.  

Jak rozpoznać COVID-19

Najczęściej występujące objawy:

  • gorączka
  • suchy kaszel
  • zmęczenie
  • Rzadziej występujące objawy:
  • ból mięśni
  • ból gardła
  • biegunka
  • zapalenie spojówek
  • ból głowy
  • utrata smaku lub węchu
  • wysypka skórna lub przebarwienia palców u rąk i stóp

Poważne objawy:

  • trudności w oddychaniu lub duszności
  • ból lub ucisk w klatce piersiowej
  • utrata mowy lub zdolności ruchowych

Jeśli zaobserwujesz u siebie te objawy, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem. Podczas rozmowy dokładnie opisz swoje dolegliwości. Przygotuj sobie książeczkę cukrzycową, lekarz może Cię zapytać o wyniki kontroli cukrzycy np. ostatnie pomiary glikemii.

Wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego o tym jak postępować, gdy zachorujesz na COVID-19

  • Przyjmuj dużo płynów.
  • Jeżeli cukier spadł  poniżej 70 mg/dl lub zalecanego docelowego przedziału glikemii, spożyj 15 gramów łatwo przyswajalnych cukrów prostych, które występują np. dżemach, miodach, galaretkach, słodzonych napojach. Następnie skontroluj cukier za 15 minut by sprawdzić czy poziom glikemii wzrasta.
  • Często wykonuj pomiary poziomu cukru w ciągu dnia, ale również w nocy.
  • Gdy poziom cukru wzrośnie powyżej 250 mg/dl, sprawdź stężenie ketonów w moczu, by uniknąć rozwoju cukrzycowej kwasicy ketonowej – jeśli stężenie ketonów będzie średnie  lub wysokie, skontaktuj się z lekarzem.
  • Wykonując pomiar glikemii, pamiętaj, że substancja zawarta w paracetamolu (acetaminofen) może wpływać na wartości glikemii mierzone przez niektóre urządzenia CGM. W związku z tym oznacz pozom cukru na glukometrze.
  • Po nakłuciu umyj/zdezynfekuj dłonie i oczyść  nakłucia opuszki palca.

Więcej na temat cukrzycy przeczytasz w naszym Poradniku o zdrowiu.

 

Źródła

https://zdrowedane.nfz.gov.pl/
https://zdrowie.pap.pl/
https://cukrzyca.pl/