Pobieranie ka艂u na badanie mikrobiologiczne i analityczne

 

Do badania nale偶y pobiera膰 ka艂 z kilku miejsc, szczególnie tych zawieraj膮cych krew, 艣luz lub rop臋. Je艣li w stolcu widoczne s膮 paso偶yty nale偶y oddzieli膰 je od próbki ka艂u, wyp艂uka膰 wod膮 i przes艂a膰 w oddzielnym pojemniku zawieraj膮cym niewielk膮 ilo艣膰 0,85% NaCl lub wody.

  • Przed oddaniem ka艂u nale偶y ca艂kowicie opró偶ni膰 p臋cherz moczowy.
  • Ka艂 nale偶y odda膰 do czystego naczynia (basen lub inny pojemnik przeznaczony do tego celu).
  • Za pomoc膮 艂y偶eczki pojemnika transportowego pobra膰 próbk臋 o wielko艣ci zale偶nej od rodzaju badania. Do bada艅 bakteriologicznych, mykologicznych i wirusologicznych – próbka wielko艣ci orzecha laskowego.
  • Do bada艅 parazytologicznych i badania ogólnego – próbka wielko艣ci orzecha w艂oskiego w przypadku ka艂u p艂ynnego do badania nale偶y przes艂a膰 2 – 3 ml.

Próbk臋 ka艂u nale偶y przes艂a膰 do laboratorium w mo偶liwie najkrótszym czasie od chwili pobrania. Dopuszczalne jest przechowywanie próbki
w temperaturze pokojowej do 2 godz. W czasie d艂u偶szym wy艂膮cznie w temperaturze lodówki.

W przypadku posiewu w kierunku Campylobacter, je艣li nie jest mo偶liwe natychmiastowe przys艂anie ka艂u do laboratorium zaleca si臋 przys艂anie próbki w wymazówce z pod艂o偶em transportowym Stuarta.

Uwaga: Ka艂 nie jest materia艂em diagnostycznym do badania w kierunku owsików (Enterobius vermicularis). Do badania w tym kierunku nale偶y pobra膰 wycier z odbytu przy pomocy zestawu pobranego z punktu pobra艅 lub zakupionego w aptece.

 
Zamknij