15 kwietnia 2020

Bezpieczne gotowanie

PZU Zdrowie
W czasie epidemii pracujemy i uczymy się zdalnie, a także samodzielnie gotujemy. Niezależnie od tego, czy gotowanie jest Twoją codziennością od dawna, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę kulinarną, pamiętaj o zachowaniu zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Dzięki temu będą nie tylko smaczne, lecz także bezpieczne dla Twojego zdrowia.
bezpieczne gotowanie

Spis treści:

Kiedy i jakie zapasy robić?

Jak bezpiecznie przygotować posiłki?

 

Kiedy i jakie zapasy robić?

Obecnie sytuacja w naszym kraju nie wymaga robienia dużych zapasów. Sklepy są czynne, a na półkach nie brakuje towaru.  Jeśli  jednak jesteś na kwarantannie, poproś o pomoc najbliższych lub zrób zakupy przez Internet. 

Warto zaopatrzyć się w produkty takie jak: woda, chleb, ziemniaki, makaron, ryż, owoce, warzywa w puszkach, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jajka oraz tłuszcze i oleje. Przydadzą się również przekąski, które nie wymagają gotowania: miód, czekolada, suszone owoce, orzechy, sucharki, paluszki – w ilościach według upodobań, ale w ramach zdrowego rozsądku.

Jak bezpiecznie przygotować posiłki?

Podczas przygotowywania posiłków zwróć uwagę na zasady higieny. Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaleca zachowanie następujących środków ostrożności.

Mycie 

  • Przed gotowaniem myj ręce przez 30 sekund.
  • Zachowaj czystość powierzchni, która ma kontakt z żywnością (deski do krojenia, naczynia, przybory kuchenne, blaty).
  • Dokładnie myj owoce i warzywa pod bieżącą wodą.
  • Nie myj produktów mięsnych, ponieważ możesz w tak sposób jedynie rozprzestrzenić zarazki.

Oddzielanie produktów
Nie pozwalaj na rozprzestrzenianie się bakterii w Twojej lodówce.

  • Surowe jajka, mięso, drób, owoce morza przechowuj z dala od żywności, która nie wymaga gotowania. Zachowaj również ostrożność podczas robienia zakupów.
  • Do potraw, które zostaną ugotowane, używaj jednej deski (mięso, owoce morza), a drugiej do tych, które nie wymagają gotowania (surowe owoce i warzywa). 
  • Nie kładź gotowanego mięsa lub innych potraw gotowych do spożycia na niemytym talerzu z surowymi jajkami, mięsem, drobiem, owocami morza.

Gotowanie
Żywność można nazwać bezpiecznie ugotowaną, gdy osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę wewnętrzną, która jest w stanie zabić szkodliwe bakterie.

  • Zmierz temperaturę mięsa, drobiu i ryb. Upewnij się, że są bezpiecznie ugotowane – sprawdź, jaką temperaturę powinny osiągnąć te produkty.
  • Sosy i zupy doprowadź do wrzenia podczas podgrzewania.
  • Jajka gotuj lub smaż tak długo, aż żółtko i białko się zetną.
  • Nie jedz surowego ciasta, które zawiera jajka. 

Rozmrażanie

  • Nigdy nie rozmrażaj żywności w temperaturze pokojowej. Żywność można bezpiecznie rozmrozić w lodówce, pod zimną bieżącą wodą lub dzięki specjalnym programom w kuchence mikrofalowej. Rozmrożone produkty natychmiast ugotuj.
  • Przeznacz  dużo czasu na właściwe rozmrożenie jedzenia. 

 

 

Źródła

Źródło: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/food-safety-tips-healthy-holidays