Bezpieczne gotowanie
Spis treści:
Jak bezpiecznie przygotować posiłki?
Kiedy i jakie zapasy robić?
Obecnie sytuacja w naszym kraju nie wymaga robienia dużych zapasów. Sklepy są czynne, a na półkach nie brakuje towaru. Jeśli jednak jesteś na kwarantannie, poproś o pomoc najbliższych lub zrób zakupy przez Internet.
Warto zaopatrzyć się w produkty takie jak: woda, chleb, ziemniaki, makaron, ryż, owoce, warzywa w puszkach, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jajka oraz tłuszcze i oleje. Przydadzą się również przekąski, które nie wymagają gotowania: miód, czekolada, suszone owoce, orzechy, sucharki, paluszki – w ilościach według upodobań, ale w ramach zdrowego rozsądku.
Jak bezpiecznie przygotować posiłki?
Podczas przygotowywania posiłków zwróć uwagę na zasady higieny. Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaleca zachowanie następujących środków ostrożności.
Mycie
- Przed gotowaniem myj ręce przez 30 sekund.
- Zachowaj czystość powierzchni, która ma kontakt z żywnością (deski do krojenia, naczynia, przybory kuchenne, blaty).
- Dokładnie myj owoce i warzywa pod bieżącą wodą.
- Nie myj produktów mięsnych, ponieważ możesz w tak sposób jedynie rozprzestrzenić zarazki.
Oddzielanie produktów
Nie pozwalaj na rozprzestrzenianie się bakterii w Twojej lodówce.
- Surowe jajka, mięso, drób, owoce morza przechowuj z dala od żywności, która nie wymaga gotowania. Zachowaj również ostrożność podczas robienia zakupów.
- Do potraw, które zostaną ugotowane, używaj jednej deski (mięso, owoce morza), a drugiej do tych, które nie wymagają gotowania (surowe owoce i warzywa).
- Nie kładź gotowanego mięsa lub innych potraw gotowych do spożycia na niemytym talerzu z surowymi jajkami, mięsem, drobiem, owocami morza.
Gotowanie
Żywność można nazwać bezpiecznie ugotowaną, gdy osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę wewnętrzną, która jest w stanie zabić szkodliwe bakterie.
- Zmierz temperaturę mięsa, drobiu i ryb. Upewnij się, że są bezpiecznie ugotowane – sprawdź, jaką temperaturę powinny osiągnąć te produkty.
- Sosy i zupy doprowadź do wrzenia podczas podgrzewania.
- Jajka gotuj lub smaż tak długo, aż żółtko i białko się zetną.
- Nie jedz surowego ciasta, które zawiera jajka.
Rozmrażanie
- Nigdy nie rozmrażaj żywności w temperaturze pokojowej. Żywność można bezpiecznie rozmrozić w lodówce, pod zimną bieżącą wodą lub dzięki specjalnym programom w kuchence mikrofalowej. Rozmrożone produkty natychmiast ugotuj.
- Przeznacz dużo czasu na właściwe rozmrożenie jedzenia.
Źródła
Źródło: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/food-safety-tips-healthy-holidays