Witamina C – właściwości i źródła
Spis treści:
Działanie
Źródła
Niedobór
Nadmiar
Suplementacja
Działanie
Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł. Hamuje także utlenianie cholesterolu frakcji LDL, a co za tym idzie, wpływa na zmniejszenie patologicznych zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów (krwinek czerwonych), wspiera proces gojenia się ran. Uczestniczy w procesie syntezy kolagenu, wpływając na stan tkanki łącznej. Ponadto bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, poprawiając pracę mózgu. Aktywuje wiele enzymów, uczestniczy w przemianach aminokwasów, zwłaszcza tyrozyny, bierze udział w syntezie hormonów steroidowych (kortykosteroidów).
Posiada działanie wzmacniające zęby i dziąsła oraz likwiduje bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy. Co ważne, jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed wolnymi rodnikami, pomaga spowolnić starzenie się organizmu.
Popularne stwierdzenie, mówiące o witaminie C jako najlepszym leku na przeziębienie nie jest zgodne z prawdą. W badaniach naukowych wykazano, że suplementacja kwasu askorbinowego w czasie choroby nie łagodzi objawów infekcji. Potwierdzono jednak, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C pozwala skrócić czas przeziębienia: u dzieci o około 14%, u dorosłych o około 8%. Najlepsze efekty zaobserwowano wśród sportowców – dzięki regularnej suplementacji witaminy C chorowali oni o ½ rzadziej.
Źródła
Źródła witaminy C w diecie to:
- Acerola
- Dzika róża
- Czarna porzeczka
- Cytrusy
- Pomidory
- Kiwi
- Truskawki
- Papryka
- Brukselka
- Brokuły
- Jarmuż
Należy pamiętać o tym, że witamina C w żywności jest bardzo wrażliwa – niszczą ją promienie UV, a pod wpływem wysokiej temperatury utlenia się.
Niedobór
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy C należy zaliczyć:
- ogólne osłabienie, szybkie męczenie się,
- wydłużone i utrudnione gojenie się ran,
- osłabienie naczyń krwionośnych,
- nieprawidłowe zrastanie się kości po urazach,
- bóle mięśni i stawów, obrzęki stawów,
- spadek odporności organizmu,
- rozpulchnienie i krwawienie dziąseł.
Niedobór witaminy C może spowodować osłabienie naczyń włosowatych i doprowadzić do rozwoju niedokrwistości. Zbyt niski poziom kwasu askorbinowego w organizmie może przyczynić się także do rozwoju szkorbutu, astmy oraz zmian w kościach i chrząstkach.
Szkorbut – czyli choroba objawiająca się owrzodzeniami i krwawieniem dziąseł oraz wypadaniem zębów, suchością i szybszym starzeniem się skóry w krajach rozwiniętych występuje bardzo rzadko.
W diagnostyce niedoborów witamin warto wykonać badanie krwi na poziom witamin i składników mineralnych.
Nadmiar
Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie, oznacza to, że nie jest gromadzona w organizmie. Jest wydalana z organizmu wraz z potem i moczem. W związku z tym przedawkowanie witaminy C jest trudne. W reakcji na zbyt wysokie dawki organizm ogranicza jej wchłanianie. Nadmierne spożywanie witaminy C może jednak spowodować:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym bóle brzucha, nudności, wymioty czy biegunkę,
- wysypkę skórną.
Bardzo wysokie dawki witaminy C mogą też przyczyniać się do zakwaszenia moczu, a w konsekwencji do powstawania kamieni nerkowych.
Suplementacja
Odpowiednia dawka witaminy C zależy od wieku i płci człowieka, ale również takich czynników jak stan zdrowia i narażenie na stres.
U osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy to około 1 mg/kg masy ciała.
U dzieci zaleca się wyższe dawki witaminy C - około 2 mg/kg masy ciała na dobę.
U niektórych osób istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Należą do nich:
- osoby palące, osoby nadużywające alkoholu,
- osoby w podeszłym wieku,
- osoby z nadciśnieniem tętniczym,
- osoby chorujące na cukrzycę,
- kobiety w ciąży i karmiące,
- osoby będące pod wpływem silnego stresu,
- osoby cierpiące na zaburzenia czynności jelit,
- osoby przyjmujące niektóre leki, w tym barbiturany, sulfonamidy, aspirynę czy doustną antykoncepcję hormonalną.
Wyższe zapotrzebowanie na witaminę C występuje także podczas wymiotów, przy braku łaknienia oraz przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym.
W sytuacji stwierdzenia niedoboru lub nadmiaru witaminy C w organizmie, należy przeanalizować dietę i ją zmodyfikować. W przypadku niedoboru – dodać do diety produkty bogate w witaminę C, a nadmiaru – ograniczyć ich spożywanie. W przypadku wykrycia nadmiaru, należy zmniejszyć, a w szczególnych przypadkach zaprzestać zażywania suplementów witaminowych, w których znajduje się witamina C.